SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
5-6 łyżki wody zimnej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
3-4 czerwone papryki
1 mała biała cebula
1 cukinia
1 ząbek czosnku
szczypiorek
ser ricotta
4 czubate łyżki ajvaru
2 jajka
150ml śmietany 18%
sól
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
3-4 czerwone papryki
1 mała biała cebula
1 cukinia
1 ząbek czosnku
szczypiorek
ser ricotta
4 czubate łyżki ajvaru
2 jajka
150ml śmietany 18%
sól
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ( można też ciasto zetrzeć na grubej tarce i wykleić nim formę) , wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 12 minut w 180st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
Paprykę, cukinię oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa smażymy na patelni z oliwą. Przeciskamy czosnek i doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia aby przestygły.
W misce łączymy składniki: ser ricotta, ajvar ( jeśli jest łagodny można dodać płatki chilli) śmietanę oraz jajka. Doprawiamy do smaku i dodajemy warzywa oraz posiekany szczypiorek. Wymieszaną masę wykładamy na upieczony spód. Można posypać odrobiną parmezanu.
Zapiekamy w piekarniku 40 minut w 190C.
Paprykę, cukinię oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa smażymy na patelni z oliwą. Przeciskamy czosnek i doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia aby przestygły.
W misce łączymy składniki: ser ricotta, ajvar ( jeśli jest łagodny można dodać płatki chilli) śmietanę oraz jajka. Doprawiamy do smaku i dodajemy warzywa oraz posiekany szczypiorek. Wymieszaną masę wykładamy na upieczony spód. Można posypać odrobiną parmezanu.
Zapiekamy w piekarniku 40 minut w 190C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz