niedziela, 14 września 2014

Falafel



SKŁADNIKI:

300 g ciecierzycy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli

1-2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej) 

olej do smażenia

Ciecierzyce zalać zimną wodą i zostawić na noc aby napęczniała. Na suchej patelni prażyć ziarna kolendry, następnie utrzeć w moździerzu z pozostałym przyprawami.

W mikserze drobno posiekać czosnek, cebulę i natkę pietruszki. Partiami miksować odsączoną ciecierzycę. Masa powinna być gładką z drobnymi kawałkami ciecierzycy. W misce wymieszać masę z przyprawami, dodać sól i sodę. Całość wymieszać , dodać 2-3 łyżki wody. Wstawić masę do lodówki na parę godzin przykrytą folią spożywczą.  Wyjąć ponownie wymieszać dodając mąkę. Formować małe kulki wielkości orzechów włoskich.
Smażyć na głębokim tłuszczu 2-3 minuty. Podawać z dipem jogurtowym lub warzywnym.

Dip z cukinii i mięty

1 cukinia
1 duży ząbek czosnku
garść świeżej mięty
czubata łyżka jogurtu naturalnego
sok z cytryny
sól, płatki chilli


Cukinię pokroić w kostkę przesmażyć na oliwie z czosnkiem. Przestudzone warzywa zmiksować z miętą. Dodać jogurt, doprawić solą, chilli i sokiem z cytryny. Schłodzić przed podaniem.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz