SKŁADNIKI:
200g makaronu ryżowego
olej roślinny (np ryżowy)
sos
5 łyżek sosu rybnego
5 łyżek pasty z tamaryndowca
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z limonki
3/4 szklanki wody
kiełki fasoli Mung
300g dużych krewetek
100g sera tofu
cebula dymka
1 duży ząbek czosnku
70g niesolonych orzeszków ziemnych
szczypta płatków chilli
2 jajka
W rondelku wymieszać składniki sosu, krótko podgrzać do rozpuszczenia cukru.
Ser tofu pokroić w kostkę, cebule i czosnek drobno pokroić. Orzechy drobno zmielić w mikserze. Szczypior z dymki pokroić na 3 cm paski. Makaron ugotować zgodnie z przepisem wrzucając do gorącej wody na 3 minuty.
W woku rozgrzać olej, dodać cebulę,czosnek, tofu i krewetki. Gdy krewetki zrobią się różowe dodać makaron ryżowy oraz przygotowany sos. Doprawić szczyptą płatków chilli. Przesunąć na bok woka zawartość, wbić jajka. Gdy jajka lekko się zetną wymieszać z resztą składników. Pod koniec dodać kiełki, orzechy oraz szczypiorek z dymki.
Na talerzu udekorować resztą kiełków, szczypioru i orzeczów. Podawać z kawałkiem limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz