SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki krupczatki
100 ml wrzątku
350 g mielonej wieprzowiny
150 g krewetek
1 średnia cebula dymka ze szczypiorem
mały kawałek startego świeżego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
szczypta płatków chilli
Sos do podania z pierożkami na bazie:
jasny sos sojowy
sos rybny
miód
drobno posiekana dymka
płatki chilli
Mąkę przesiewany do miski, zalewamy wrzątkiem i dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno wyjść jednolite i bardzo elastyczne. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 25 minut.
Krewetki kroimy na małe kawałki, dymkę siekamy. Mieszamy z mięsem i doprawiamy całość chilli, sosem sojowym, rybnym, octem i olejem sezamowym.
Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, podsypując od czasu do czasu mąką. Wykrawamy koła, nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zawijamy pierożki. Układamy na papierze do pieczenia w bambusowym parowniku. Gotujemy na parze 15 minut. Podajemy z przygotowanym sosem.
Z przepisu wyszło około 40 sztuk małych pierożków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz