czwartek, 14 maja 2015

Chińskie pierożki wonton na parze



SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki krupczatki
100 ml wrzątku

350 g mielonej wieprzowiny
150 g krewetek
1 średnia cebula dymka ze szczypiorem
mały kawałek startego świeżego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
szczypta płatków chilli

Sos do podania  z pierożkami na bazie:

jasny sos sojowy
sos rybny
miód
drobno posiekana dymka
płatki chilli


Mąkę przesiewany do miski, zalewamy wrzątkiem i dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno wyjść jednolite i bardzo elastyczne. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 25 minut.

Krewetki kroimy na małe kawałki, dymkę siekamy. Mieszamy z mięsem i doprawiamy całość  chilli, sosem sojowym, rybnym, octem i olejem sezamowym.

Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, podsypując od czasu do czasu mąką. Wykrawamy koła, nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zawijamy pierożki. Układamy na papierze do pieczenia w bambusowym parowniku. Gotujemy na parze 15 minut. Podajemy z przygotowanym sosem.

Z przepisu wyszło około 40 sztuk małych pierożków.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz