SKŁADNIKI:
1,5 szklanki drobnej kaszy bulgur
3 średnie pomidory
2 ogórki gruntowe
4 cebule dymki ze szczypiorem
1 pęczek natki pietruszki
świeża mięta
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty
sól
Bulion warzywny, nie kostka rosołowa.
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu aby otrzymać ok 0,5 litr bulionu warzywnego.
Kaszę bulgur zalewamy gorącym bulionem.Zostawiamy aby napęczniała i przestygła. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Drobno kroimy dymkę, szczypior, miętę. Ogórka i pomidory kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z kaszą, doprawiamy solą, sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek i oliwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz