czwartek, 14 maja 2015

Sałatka tabbouleh



SKŁADNIKI:

1,5 szklanki drobnej kaszy bulgur 
3 średnie pomidory
2 ogórki gruntowe
4 cebule dymki ze szczypiorem
1 pęczek natki pietruszki
świeża mięta
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty
sól

Bulion warzywny, nie kostka rosołowa. 

Włoszczyznę myjemy i obieramy. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu aby otrzymać  ok 0,5 litr bulionu warzywnego.

Kaszę bulgur zalewamy gorącym bulionem.Zostawiamy aby napęczniała i przestygła. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

Drobno kroimy dymkę, szczypior, miętę. Ogórka i pomidory kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z kaszą, doprawiamy solą, sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek i oliwę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz