sobota, 10 sierpnia 2013

Hiszpańska tortilla


SKŁADNIKI

1,5 kg ziemniaków
czerwona papryka
duża cebula
6 jajek
oliwa
sól, świeżo mielony pieprz


Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w plasterki, paprykę w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy dodajemy ziemniaki oraz cebulę. Smażymy  na średnim ogniu przez 20-30 minut ciągle mieszając aż ziemniaki będą miękkie.  Pod koniec dodajemy paprykę.

W dużej misce rozbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną odcedzamy z oliwy i dodajemy do jajek. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na czystą patelnie o odrobiną oliwy. Smażymy na małym ogniu. Gdy się trochę zetnie kładziemy na patelni talerz. Odwracamy i smażymy z drugiej strony. Powtarzamy raz jeszcze aby tortilla była dokładnie upieczona z każdej strony. Podajemy na ciepło lub zimno. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz