sobota, 31 sierpnia 2013

Tarta z porem i serem gouda



SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyżki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy

Farsz:
2 duze pory
300g sera gouda
200 ml śmietany 36%
1 jajko
sól pieprz
szczypiorek 


PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folia spożywcza i daje na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuje, wykładam do formy wysmarowanej masłem nakłuwam dno i wkładam do piekarnika na ok 10 minut w 180st.z folia aluminiowa i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.

Farsz

Pora myjemy i kroimy w plasterki. Ser ścierami na tarce z grubymi oczkami. Pora smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Po wystudzeniu mieszamy z serem. Wykładam całość na podpieczone ciasto. Zalewam sosem czyli wymieszana śmietana z jajkiem,solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 200st na 20 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz