SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyżki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
2 duze pory
300g sera gouda
200 ml śmietany 36%
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki
siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule
owijam folia spożywcza i daje na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuje,
wykładam do formy wysmarowanej masłem nakłuwam dno i wkładam do piekarnika na
ok 10 minut w 180st.z folia aluminiowa i obciążone fasola lub grochem, potem
jeszcze 5 minut bez fasoli.
Farsz
Pora myjemy i kroimy w plasterki. Ser ścierami na tarce z grubymi oczkami. Pora smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Po wystudzeniu mieszamy z serem. Wykładam całość na podpieczone ciasto. Zalewam
sosem czyli wymieszana śmietana z jajkiem,solą i pieprzem. Wstawiamy do
piekarnika na 200st na 20 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz