SKŁADNIKI:
litr tłustego mleka
100gr cukru
6-7 żółtek
pomarańcza, cytryna
laska wanilii
7-8 czubatych łyżeczek mąki kukurydzianej
brązowy cukier do zapieczenia
czerwone porzeczki
cukier
borówki
Owoce dokładnie myjemy, ścieramy na tarce skórkę z cytrusów bez białej błonki.
W garnku podgrzewamy mleko, dodając laskę wanilii oraz startą skórkę z cytrusów.
W misce dokładnie ubijamy żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą. Gorące mleko przelewamy przez sito do nowego garnka, cały czas mieszając powoli wlewamy masę jajeczną. Dokładnie mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Przelewamy do form i studzimy w lodówce przez 3-4 godziny.
Na patelni redukujemy porzeczki z odrobiną wody, dodajemy cukier i gotujemy do czasu uzyskania jednolitego musu. Przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.
Wystudzony krem posypujemy brązowym cukrem i palnikiem zapiekamy do uzyskania karmelu, układamy borówki i dekorujemy musem z porzeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz