czwartek, 16 maja 2013

Tarta pomidorowa



SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyzki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy

Farsz:
3 duże, słodkie pomidory
150g żółtego sera
musztarda Dijon
sól, pieprz, tymianek


Przygotowanie: 

Ciasto : masło  pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folią spożywczą i dajemy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 10 minut w 180 st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.


Farsz:

Umyte pomidory kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce. Upieczone ciasto smarujemy musztardą, starannie układamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy serem oraz suszonym tymiankiem.Do piekarnika na 200st na 20-25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz