SKŁADNIKI
boczek wędzony
czerwone papryki
1 cebula
natka pietruszki
kuskus
pieprz świeżo mielony
suszona kolendra
oliwa
opcjonalnie krem z octu balsamicznego do dekoracji
Cebulę oraz boczek kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy i szatkujemy.
Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy kolendrę oraz odrobinę soli ze względu na słony boczek. Zalewamy wrzątkiem i przykrywamy aby napęczniał.
Na suchej patelni smażymy boczek, jak się wytopi dodajemy cebulę i smażymy aż się zrumieni,doprawiamy pieprzem. Mieszamy z kuskusem oraz na natką pietruszki.
Papryki przekrawamy od góry aby powstały kapelusze, oczyszczamy środek.Wypełniamy farszem a następnie przekładamy na wysmarowanej oliwą brytfanki. Papryki należy też skropić oliwą. Pieczemy w piekarniku w 180C przez 15-20 minut aż papryka się przypiecze i zmięknie.
Podajemy z kuskusem dekorując kremem z octu balsamicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz