niedziela, 12 maja 2013

Papryka faszerowana kuskusem i boczkiem



SKŁADNIKI

boczek wędzony
czerwone papryki
1 cebula
natka pietruszki
kuskus
pieprz świeżo mielony
suszona kolendra
oliwa

opcjonalnie krem z octu balsamicznego do dekoracji

Cebulę oraz boczek kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy i szatkujemy.

Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy kolendrę oraz odrobinę soli  ze względu na słony boczek. Zalewamy wrzątkiem i przykrywamy aby napęczniał.
Na suchej patelni smażymy boczek, jak się wytopi dodajemy cebulę i smażymy aż się zrumieni,doprawiamy pieprzem. Mieszamy z kuskusem oraz na natką pietruszki.

Papryki przekrawamy od góry aby powstały kapelusze, oczyszczamy środek.Wypełniamy farszem a następnie przekładamy na wysmarowanej oliwą brytfanki. Papryki należy też skropić oliwą. Pieczemy w piekarniku w 180C przez 15-20 minut aż papryka się przypiecze i zmięknie.

Podajemy z kuskusem dekorując kremem z octu balsamicznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz