SKŁADNIKI
duże jajko
sól, ocet winny
garść pomidorków koktajlowych
grzanki
mix sałat np: rukola i liście botwinki
aromatyzowana oliwa grzybowa
łyżeczka soku z cytryny
pieprz świeżo mielony,sól
Pomidorki kroimy na pół. Oliwę mieszamy w kubeczku z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Oliwę można zrobić samemu zalewając suszone grzyby i zostawiając ją na tydzień aby uwolnił się aromat. Sałaty myjemy i osuszone wykładamy na talerz z pomidorkami.
W rondelku podgrzewamy osoloną wodę z łyżką octu winnego, powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wybijamy nad wodą jajko i po chwili staramy się uformować z białka kulę łyżką. Gotujemy 2 minuty. Żółtko powinno być płynne w środku.
Jajko wykładamy na sałatę, polewamy sosem i posypujemy grzankami. Talerz dekorujemy pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz