wtorek, 7 maja 2013

Jajko w koszulce z grzybową nutą


SKŁADNIKI

duże jajko
sól, ocet winny

garść pomidorków koktajlowych
grzanki
mix sałat np: rukola i liście botwinki

aromatyzowana oliwa grzybowa
łyżeczka soku z cytryny
pieprz świeżo mielony,sól


Pomidorki kroimy na pół. Oliwę mieszamy w kubeczku z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Oliwę można zrobić samemu zalewając suszone grzyby i zostawiając ją na tydzień aby uwolnił się aromat. Sałaty myjemy i osuszone wykładamy na talerz z pomidorkami.

W rondelku podgrzewamy osoloną wodę z łyżką octu winnego, powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wybijamy nad wodą jajko i po chwili staramy się uformować z białka kulę łyżką. Gotujemy 2 minuty. Żółtko powinno być płynne w środku.

Jajko wykładamy na sałatę, polewamy sosem i posypujemy grzankami. Talerz dekorujemy pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz